Ріпак використовується по-різному. З нього отримують харчове і технічне масло, біопаливо, виготовляють зелені корми для худоби, виробляють миючі засоби та косметику. Ця культура має приємний аромат і добре діє на шкіру. Але все частіше вирощують ріпак як сидерат. Корінь культури близько 40 см завдовжки. Основний корінь сидерату галузиться горизонтально. Від головного стебла йде 20-30 гілок першого порядку. Наземна частина виростає до 2 метрів заввишки, гілки прямі. У поперечному розрізі 3 см. Вони зелені або сірі, мають восковий наліт. Дрібні, лимонного забарвлення квітки зібрані в суцвіття. Плід - це стручок довжиною понад 10 см. У кожному стручку знаходиться до 30 дрібних, темного кольору, насіння. Зерна ярого ріпаку трохи менше, ніж у зимового. Ріпак як сидерат, має ряд переваг: всі види зеленого добрива - морозостійкі, із зелені виходить високоякісний компост, з 2-3 метрової глибини коріння видобувають мінерали і мікроелементи, сидерат стійкий до більшості захворювань, утримує вологу в ґрунті, стимулює водообмін в землі, оберігає ґрунтовий шар від вивітрювання, позбавляє землю від шкідників, містить відлякуючі ефірні масла.
Норма висіву: 150-200 г/сотка;
- на 1 м² - 1,5-2 г;
- на 10 м² - 15-20 г;
- на 1 сотку - 150-200 г;
- на 10 соток - 1,5-2 кг;
- на 1 га - 15-20 кг.